Sok i dżem z malin

Udało Ci się kupić lub masz swoją większą ilość malin, nie zastanawiaj się , tylko zamknij te cenne skarby w butelki i słoje. A oto przepisy:

  • Przepis na sok malinowy domowej roboty :
  • Składniki:
  • dowolna ilość malin
  • sok z 1 cytryny
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Maliny przepłukać króciutko pod bieżącą wodą, zasypać cukrem i zostawić na co najmniej pół godziny. W tym czasie puszczą sok. Przetrzeć je na sicie o drobnych oczkach i uzyskany sok przelać do garnka. Zagotować do wrzenia , wcisnąć sok z cytryny i wyłączyć. Sok jeszcze gorący przelać do butelek. Na bieżące spożycie ostudzony przechowywać w lodówce a na zimę musimy go krótko, bo od wrzenia ok 10 min zapasteryzować, a potem przenieść w chłodne miejsce. Do picia możemy rozcieńczać z wodą lub wlewać do herbaty.  Smacznego!

 

  • Przepis na dżem malinowy mało słodzony:
  • Składniki:
  • dowolna ilość malin + miąższ i pestki z malin z których robiliśmy sok
  • cukier ( nie podaję ilości , bo to zależy od ilości malin i tego jakie lubimy dżemy : mało słodkie czy słodkie)
  • sok z 1 cytryny
  • Wykonanie:                                                                                                                                                                     Miąższ  z malin z których robiliśmy sok, zblendować i całą zawartość przetrzeć przez sito o drobnych oczkach, żeby na sicie zostały tylko pestki z malin. Sam miąższ z malin zasypać cukrem do smaku  i zagotować często mieszając do uzyskania gęstości dżemu. Na końcu dodać sok z cytryny i jeszcze podgotować. Gorący dżem przekładamy do małych słoików. Przekręcamy do góry nogami i nakrywamy kocem. Zostawiamy pod tą tzn. suchą pasteryzacją do ochłodzenia. Słoiki opisujemy i przenosimy w chłodne miejsce. Taki dżem jest pyszny na rogale, bułki, kanapki czy położony na spodeczku jako przystawka do gorącej herbatki. Smacznego!
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx