Nalewka i sok z pigwowca

Sok z pigwy lub pigwowca

 

Na dolegliwości związane z okresem grypowym polecam sok z pigwy lub krzaków pigwowca.

 

  • Składniki:
  • 1 kg pigwy lub owoców pigwowca
  • 1 kg cukru

 

Wykonanie:

Owoce pigwy lub pigwowca pokroić w cienkie plastry (należy pozbyć się gniazda wraz z nasionkami).
Całość przełożyć do dużego słoja, przesypać cukrem i zakręcić nakrętką. Odstawić na 4 tygodnie aż puści sok. Zlać go do butelek i pasteryzować ok. 15 minut.

 

 

Nalewka pigwowa

 

  • Składniki:
  • 1 kg pigwy lub pigwowca
  • pół kg cukru (jeżeli ktoś woli słodszą nalewkę to może dać więcej)
  • 1 szklanka spirytusu

 

Wykonanie:

Owoce cienko pokroić i zasypać cukrem na 2 tygodnie do miesiąca. Następnie całość przecedzić przez sito. Sok zlać do garnka, dodać do tego cukier i troszeczkę wody. Zagotować i ostudzić. Dodać spirytus i trochę owoców. Zlać do butelek i karafek. Odstawić w chłodne miejsce.

Uwaga!
Jeżeli nie wiesz co zrobić z owocami z nalewki szukaj w lupce przepisu: sos z owoców pigwowca z nalewki.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx