Sok z derenia

Owoce derenia znane są już w medycynie ludowej od dawna. Wspierają odporność i serce, chronią nas przed przeziębieniem i wspierają nasze zdrowie a w upalne dni są eliksirem gaszącym u nas pragnienie i dodającym nam energii. Polecam sok z tych owoców.

  • Składniki:
  • 1 kg owoców derenia( możesz urwać wszystkie, niedojrzałe dojdą Ci np. na balkonie)
  • 3 litry wody
  • 1/2 kg cukru

Wykonanie:
*Owoce opłukać, przebrać  i pozbawić szypułek. Wrzucić do garnka i zalać 3 litrami wrzątku. Odstawić na dobę.
*Odlać sok do oddzielnego naczynia i go zagotować a potem gorącym zalać ponownie owoce i odstawić na 2 doby.
*Trzeciego dnia całą procedurę powtórzyć czyli odlać sok do innego naczynia i go zagotować i ponownie zalać nim owoce i odstawić na dalsze 2 doby.
*Po 5 dniach od rozpoczęcia procesu sok odcedzić i gotować go 9 minut, dodać do niego cukier i zagotować całość                1 minutę. Podczas gotowania wydziela się piana, którą należy zebrać łyżką cedzakową. Gorący sok przelać do czystych butelek i szybko je zakręcić. całość przykryć kocem tzn. sucha pasteryzacja. Po wystudzeniu butelek przenieść je w chłodne miejsce. Pić rozrzedzony z wodą. Na zdrowie!
Uwaga!
Z pozostałych po odlaniu soku owoców derenia zrób dżem. w tym roku dodałam do przetartych owoców derenia jabłka. Wyszło pysznie. Przepis pod spodem. Polecam!

 

Linki do innych przepisów z owoców derenia:

Dżem z derenia

Nalewka z derenia

Dereniówka

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx