Sok złocisty z pigwowca
Zdrowy, smaczny uodparniający sok złocisty z pigwowca na jesienne szarugi i zimę. Polecam!
- Składniki:
- owoce pigwowca
- cukier
(Ile wagowo mamy owoców, tyle potrzebujemy cukru np. 1 kg owoców na 1 kg cukru)
Wykonanie:
Pigwowca umyć, oczyścić przekroić na pół, pozbyć się drobnych ziarenek i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą co najmniej do połowy i gotować do miękkości owoców (szybko miękną). Po czym przetrzeć całość na sicie, a to co przetarte, czyli sok i mus ponownie zagotować z cukrem do jego rozpuszczenia. Gorący złocisty sok przelać do wyparzonych butelek lub słoików i pasteryzować ok. 15 minut. Taki sok można pić rozrzedzając go wodą lub może stanowić bazę do wykonania galaretki pigwowej.
Smacznego!