Sos kurkowo-śmietanowy

U nas przez suszę nie ma grzybów. Na przekór losowi kupiłam kurki w markecie, żeby poprawić sobie humor i poczuć ich smak i aromat. Chociaż biedne grzybki zafoliowane, przepłukane -nie to co  prosto z lasu i koszyka, ale co tam ! Jak nie ma nic to trzeba się cieszyć tym co się ma. Więc jeżeli macie  garść grzybów kurek i nie wiecie co z nich zrobić to proponuję  sos  kurkowy, który w zestawieniu z ziemniakami i dowolną surówką lub warzywami da Wam inspirację do powstania aromantycznego  dania  obiadowego  lub kolacyjnego. Smacznego!

  • Składniki:
  • garść lub więcej grzybów świeżych kurek
  •  2 łyżki masła klarowanego
  • 2 cebule
  • 1 kubek dużej śmietany 18% ( 330 ml)
  • 1/2- 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pęczek koperku zielonego

Wykonanie:
Grzyby takie prosto z lasu za pomocą  suchego  pędzelka  oczyścić z mchu i piasku. Te z marketu lekko przepłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w kostkę a następnie zeszklić  na maśle. Po chwili do niej dodać grzyby i przesmażyć. Dolać do całości śmietanę i gotować do otrzymania konsystencji sosu. Wyłączyć, posolić dodać pieprz i zielony koperek drobno pokrojony. Wszystko wymieszać i gotowe. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx