Sos jest bardzo smaczny. Zrobiłam go na bieżące potrzeby i do słojów na zimę. Z podanej ilości wyszło mi 6 słoi 3/4 l i miseczka odlanego na dzisiejszy obiad. Sos jest tak smaczny, że sama nie mogłam się powstrzymać od zjedzenia go z owej miseczki :). Na pewno dorobię go jeszcze. Przepis znaleziony w jednej z gazet. Ja na wieczór podczas oglądania tv pokroiłam osobno w miski każde z podanych warzyw, a na drugi dzień zrobiłam z nich ten sos. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 kg czerwonej papryki
- 3 papryki żółte
- 1 kg cebuli
- 4 mięsiste pomidory
- 1 puszka -250 g ananasa z puszki
- 125 ml octu jabłkowego lub spirytusowego 10%
- 2 cm imbiru lub 1 łyżeczka suszonego
- 3-4 ząbków czosnku
- 1/4 szkl. cukru
- 1/3 szkl oleju rzepakowego
- 1 łyżka soli + trochę do doprawienia
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczka płatków chili
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Warzywa umyć, osuszyć, cukinię jak jest młoda to ze skórką pokroić w kostkę, a ze starszej obrać skórkę i wydrążyć gniazda nasienne a potem pokroić ją w kostkę. posypać solą by puściła sok. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić jej miąższ w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. ananas odsączyć z soku( zostawić, będzie potrzebny!). Owoc ananasa pokroić w kostkę. pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dorzucić czosnek i paprykę. Wszystko przesmażyć dodając pomidory, odsączoną z soku cukinię i ananas oraz tarty imbir. Wlać sok z ananasa. Dusić wszystko pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do miękkości warzyw ( ok 20 min).Na końcu dodać przyprawy, do smaku sól i wlać ocet. wszystko doprowadzić do wrzenia ,wyłączyć i zblendować i gorący sos wlewać do wyparzonych słoi. Szczelnie zakręcić pokrywki i pasteryzować od wrzenia ok 20 min. Przełożyć do góry nogami na blat stołu, wystudzić i potem przełożyć w chłodne miejsce. można tez gotowy sos spożytkować na bieżąco do polania makaronu, ryżu czy kaszy. Smacznego!