Sos pomidorowy do makaronu z ananasem

Sos jest bardzo smaczny. Zrobiłam go na bieżące potrzeby i do słojów na zimę. Z podanej ilości wyszło mi 6 słoi 3/4 l i miseczka odlanego na dzisiejszy obiad.  Sos jest tak smaczny, że sama nie mogłam się powstrzymać od zjedzenia go z owej miseczki :). Na pewno dorobię go jeszcze. Przepis znaleziony w jednej z gazet. Ja na wieczór podczas oglądania tv pokroiłam osobno w miski każde z podanych warzyw, a na drugi dzień zrobiłam z nich ten sos. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg cukinii
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 3 papryki żółte
  • 1 kg cebuli
  • 4 mięsiste pomidory
  • 1 puszka -250 g ananasa z puszki
  • 125 ml octu jabłkowego lub spirytusowego 10%
  • 2 cm imbiru lub 1 łyżeczka suszonego
  • 3-4 ząbków czosnku
  • 1/4  szkl. cukru
  • 1/3  szkl oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soli + trochę do doprawienia
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczka płatków chili
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Warzywa umyć, osuszyć, cukinię jak jest młoda to ze skórką pokroić w kostkę, a ze starszej obrać skórkę i wydrążyć gniazda nasienne a potem pokroić ją w kostkę. posypać solą by puściła sok. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić jej miąższ w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. ananas odsączyć z soku( zostawić, będzie potrzebny!). Owoc ananasa pokroić w kostkę. pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dorzucić czosnek i paprykę. Wszystko przesmażyć dodając pomidory, odsączoną z soku cukinię i ananas oraz tarty imbir. Wlać sok z ananasa. Dusić wszystko pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do miękkości warzyw ( ok 20 min).Na końcu dodać przyprawy, do smaku sól i wlać ocet. wszystko doprowadzić do wrzenia ,wyłączyć i zblendować i gorący sos wlewać do wyparzonych słoi. Szczelnie zakręcić pokrywki i pasteryzować od wrzenia ok 20 min. Przełożyć do góry nogami na blat stołu, wystudzić i potem przełożyć w chłodne miejsce. można tez gotowy sos spożytkować na bieżąco  do polania makaronu, ryżu czy kaszy. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx