Przepis z ,, Kuchni Wioli”.Polecam, bo wyszedł pyszny!
- Składniki:
- 3 kg pomidorów ( u mnie lima)
- 3 papryki różnokolorowe ( ja miałam wszystkie czerwone)
- 1 puszka ananasów
- 1 słoik pędów bambusa 310g w zalewie octowej
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka soli niejodowanej
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 szkl. octu 10%
- 1 szkl. cukru
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej+ 100 ml zimnej wody
Wykonanie:
Pomidory sparzone obrać ze skórki i zblendować. Cebulę drobno pokroić i ją zeszklić na oliwie. Do dużego garnka wlać zblendowane pomidory, dodać zeszkloną cebulę, dodać pokrojone drobno papryki bez nasion. Wszystko na małym ogniu gotować ok pół godziny, wlać ananasy wraz z zalewą i odsączone bambusy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy wymienione w składnikach. dusić jeszcze ok 10 minut. Na końcu osobno w kubku rozmieszać mąkę ziemniaczana z woda i wymieszaną płynną masę wlać do sosu. Chwilę podgotować i gorący sos przelewać do słoików. Zakręcić, odwrócić do góry nogami i nakryć kocem. Tak przykryte słoje poddajemy suchej pasteryzacji do ich wystygnięcia. Potem opisujemy słoje i przenosimy do chłodnej piwnicy lub spiżarki. Sos świetnie nadaje się do spaghetti i innych rodzajów makaronów i klusek. Smacznego!