Sos musztardowy

Sos musztardowy nadaje się doskonale do kotletów z jaj, kiełbasy, dań mięsnych które chcemy podkręcić goryczką.

  • Składniki: 4-5 łyżek musztardy czeskiej albo sarepskiej lub miodowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała śmietana 30% ( ok 100 ml)
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ok. 300 ml gorącej wody
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Na patelni rozpuścić masło dodać do niego mąkę i zrobić zasmażkę, którą zalewamy gorącą wodą stale mieszając i zagotowujemy.  W kubku mieszamy  musztardę ze śmietaną i zimną wodą. Całość dodajemy do gotującego się sosu. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji gładkiego sosu. Wyłączamy i do smaku dodajemy sól i pieprz. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx