Sowa inaczej nazwane czubajka kania to gatunek grzyba należący do rodziny pieczarkowatych. Jest bardzo smaczna . Można z niej zrobić jeszcze zupę, flaczki lub udusić do ziemniaków czy zapiekanek. Można też wysuszyć jej kapelusze i zmielić i w ten sposób mama aromatyczną przyprawę do mięs i sosów. Sowy tez można mrozić i potem przydadzą się na farsz np. do pierogów. Polecam!
- Składniki:
- grzyby sowy
- jajka( zależy od ilości grzybów)
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Wykonanie:
Grzyby oczyszczamy wilgotną ściereczką lub pędzelkiem  i odcinamy z nich nóżki tuż przy kapeluszu. Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do rozmąconego jaja i obficie posypujemy bułką tartą. Wkładamy na gorący tłuszcz i smażymy do ich zarumienienia ok 4 min z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy w celu obcieknięcia tłuszczu. Jemy z dodatkiem pieczywa. Smacznego!
Uwaga!
Można też sowy smażyć na maśle klarowanym lub smalcu.


