Sowy- grzyby o smaku schabowego

Sowa inaczej nazwane czubajka kania to gatunek grzyba należący do rodziny pieczarkowatych. Jest bardzo smaczna . Można z niej zrobić jeszcze zupę, flaczki lub udusić do ziemniaków czy zapiekanek. Można też wysuszyć jej kapelusze i zmielić i w ten sposób mama aromatyczną przyprawę do mięs i sosów.  Sowy tez można mrozić i potem przydadzą się na farsz np. do pierogów. Polecam!

  • Składniki:
  • grzyby sowy
  • jajka( zależy od ilości grzybów)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Grzyby oczyszczamy wilgotną ściereczką lub pędzelkiem  i odcinamy z nich nóżki tuż przy kapeluszu. Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do rozmąconego jaja i obficie posypujemy bułką tartą. Wkładamy na gorący tłuszcz i smażymy do ich zarumienienia ok 4 min z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy w celu obcieknięcia tłuszczu. Jemy z dodatkiem pieczywa. Smacznego!

Uwaga!
Można też sowy smażyć na maśle klarowanym lub smalcu.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx