Przepis z ,,Kuchni Violi” przydał mi się do wykonania tego dania, bowiem miałam mięso mielone a nie chciałam w ten upał robić ani klopsów, ani kotletów mielonych, więc padło na makaron. Wyszło pysznie. Dziękuję Violu za fajny przepis i go reklamuję na moim blogu w moim wykonaniu. Polecam!
- Składniki:
- 1 op. makaronu spaghetti( ja miałam włoski trochę grubszy o nazwie Bucatini z semoliny z pszenicy durum zakupiony w pobliskim sklepie z owadem w tle)
- 10 dag boczku wędzonego ( nie miałam)
- 60 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 1 ząbek czosnku ( dałam 2 )
- olej do smażenia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka 400g pomidorów krojonych
- 210 g przecieru pomidorowego( miałam 1 szkl. swojego domowego jeszcze z zimowych zapasów)
- 150 ml wody
- przyprawy do smaku: oregano( zastąpiłam macierzanką ,bazylia, chili, pieprz, sól
- ser żółty tarty
Wykonanie sosu:
Na oliwie przyrumienić drobno pokrojoną cebulkę( jak masz boczek to też). Dodać mięso mielone i przyrumienić je na brązowo. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do mięsa i cebuli. Ok. dwie min przesmażyć , podlać wodą i całość dusić ok. pół godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. potem dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić aż sos się zredukuje do odpowiedniej gęstości. Tymczasem w osobnym garnku w osolonej wodzie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Przełożyć go na talerze. Sos doprawić solą, pieprzem i przyprawami do smaku. Polać nim makaron i obficie posypać tartym żółtym serem. Smacznego!