Cukinia jest lekkostrawna i reguluje nam trawienie oraz korzystnie wpływa na wzrok, serce i kości. Ponadto pomaga utrzymać w ryzach cukier i cholesterol. nikogo nie uczuli to warzywo. Także polecam to danie , które może być obiadem lub obiado- kolacją.
- Składniki:
- 200g mięsa mielonego
- 1 łyżka oleju
- 1 marchew
- 100 ml bulionu drobiowego
- 1 duża lub 2 małe cukinie
- 1 serek camembert
- szczypior
- sól i pieprz
Wykonanie:
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić specjalnym nożykiem julienne do warzywnych spaghetti lub na cieniutkie paski nożem. Przełożyć do miski i przelać wrzątkiem.
na patelni rozgrzać olej i włożyć do niej mięso. Smażyć je mieszając ok 5 min, po czym do niego dołożyć obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Mięso zalać bulionem i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 20 min. Na końcu włożyć na środku patelni ser camembert i go rozpuścić w powstałym farszu mięsnym. na talerze wyłożyć odsączone spaghetti cukiniowe i na nim ułożyć farsz mięsny. Wszystko posypać drobno pokrojonym szczypiorem. polecam to danie jako lekki posiłek na upalne dni. Smacznego!