No i doszło do tego, że Steni ( czyli mi), moja córka upiekła Stefankę. Pyszne ciasto, które nie omieszam Wam na moim blogu zaprezentować. Polecam!
- Składniki na ciasto miodowe:
- 500 g mąki pszennej
- 1 kostka masła lub margaryny ( 200 g)
- 150 g cukru może być mniej)
- 2 jaja
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Składniki na masę grysikową:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki kaszki manny
- 150 g cukru
- 1 kostka masła ( 200g)
- Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g margaryny
- 50 g kakao
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- Dodatkowo:
- 450 g powideł śliwkowych
Wykonanie:
Mąkę przesiać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem a potem dodać jaja z cukrem. W garnuszku rozpuścić miód z mlekiem i wystudzić. Potem dodać to do reszty składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do tortownicy 35x24cm papier do pieczenia i wykleić na nim 1 część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku 15 min 180 stopni C. Wystudzić i tak po kolei jeszcze osobno upiec pozostałe 2 części ciasta. Wszystkie wyłożyć na kratkę i wystudzić. Tymczasem zabrać się za zrobienie masy grysikowej:
mleko wlać do garnka i dodać do niego kaszkę manną. Gotować ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła i nie było grudek do uzyskania odpowiedniej gęstości budyniu. wyłączyć i wystudzić. masa musi być gęsta. Następnie miękkie masło ucieramy z cukrem na biały puch i ciągle miksując dodajemy do tego stopniowo po łyżce zimnego grysiku.
Składanie ciasta:
Na dno formy przekładamy 1 placek i na nim rozsmarowujemy połowę powideł śliwkowych. Na nich kładziemy połowę masy grysikowej. Przykrywamy 2 plackiem. Ponownie smarujemy resztą powideł i druga połową masy grysikowej. na to kładziemy 3 placek.
Polewa:
Roztapiamy margarynę i do tego dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Mieszamy i gotowa polewą dekorujemy wierzch Stefanki. ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu aż placki zmiękną i przejdą smakami. Najlepsze jest na drugi dzień. Polecam nawet na różne uroczystości i święta. Pycha ! Smacznego!