Styropian czekoladowy
Przepis ze starego zeszytu babci. Jest to blok z ryżu preparowanego połączonego z czekoladą i masłem. Deser ten przypomina mi smaki dzieciństwa, a że przypomina styropian stąd ta nazwa. Polecam!
- Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g białej czekolady
- 100 g masła
- 140 g ryżu preparowanego
Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę potem dodać do niej 50 g masła i gdy się rozpuści wsypać do niego połowę ryżu preparowanego.Wymieszać i przełożyć do foremki np. keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Znowu w kąpieli wodnej rozpuścić tym razem białą czekoladę i 50 g masła. Wsypać do tego resztę ryżu preparowanego i wymieszać. Uzyskaną masę białą wysypać na masę ciemną znajdującą się w foremce. Nałożyć na wierzch papier do pieczenia i obciążyć deską do krojenia z postawionymi na niej np. słojami z zaprawami… co macie w domu. Zostawić na noc, a rano zdjąć obciążenie, foremkę obrócić do góry nogami nad półmiskiem i mamy blok gotowy. Na podwieczorek kroimy go w dowolnej grubości plastry i delektujemy się tym słodkim deserem- Smacznego!