Ta surówka z powodzeniem zostawiona w słojach w lodówce wytrzyma 3 miesiące. To alternatywa dla tych , którzy nie mają za dużo czasu. Raz zrobiona i starczy na dłużej. Dzięki zalewie zachowa smak i świeżość na dłużej. Do obiadu, na kanapki -jak chcesz. Warto ją zrobić teraz kiedy w czerwcu mamy urodzaj na młodą kapustę i jest w przystępnych cenach. Można ją robić z kapusty młodej białej lub stożkowej. Polecam!
- Składniki:
- 2 kapusty młode
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2-3 papryki ( mogą być różnokolorowe)
- 1/2 korzenia selera
- Zalewa:
- 2 łyżki soli
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki musztardy stołowej
- 1/2 szkl. octu 10% lub 3/4 szkl. octu winnego
- 1/2 szkl. oleju
Wykonanie:
Kapustę umyć, drobno poszatkować i przełożyć do większej miski. Resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić. Wymieszać z kapustą.
Osobno wymieszać ze sobą składniki zalewy.Zalać warzywa na 3 godziny , a następnie przełożyć całość do słoi, które umieszczamy w lodówce. Smacznego!