Surówka 3 miesięczna w słoje z młodej kapusty

Ta surówka z powodzeniem zostawiona w słojach w lodówce wytrzyma  3 miesiące. To alternatywa dla tych , którzy nie mają za dużo czasu. Raz zrobiona i starczy na dłużej. Dzięki zalewie zachowa smak i  świeżość na dłużej. Do obiadu, na kanapki -jak chcesz. Warto ją zrobić teraz kiedy w czerwcu mamy urodzaj na młodą kapustę i jest w przystępnych cenach. Można ją robić z kapusty młodej białej lub stożkowej. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 kapusty młode
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 papryki ( mogą być różnokolorowe)
  • 1/2 korzenia selera
  • Zalewa:
  • 2 łyżki soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1/2 szkl. octu 10% lub 3/4 szkl. octu winnego
  • 1/2 szkl. oleju

Wykonanie:

Kapustę umyć, drobno poszatkować i przełożyć do większej miski. Resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić. Wymieszać z kapustą.

Osobno wymieszać ze sobą składniki zalewy.Zalać warzywa na 3 godziny , a następnie przełożyć całość do słoi, które umieszczamy w lodówce. Smacznego!

surówka 3 m-czna z młodej kapusty

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx