Późna jesień to czas wykopywania przez działkowców i ogrodników pora, selera i wszelkich warzyw, które chcemy przechować przez okres zimowy i wiosenny. To też jest dobry czas dla mieszańców miast żeby kupić taniej w dogodnej cenie warzywa sezonowe. Dzisiaj proponuję surówkę z zastosowaniem pory. Polecam do dań obiadowych i na kanapki z serem. Pychotka!
- Składniki:
- 1 por ( część biała i jasno zielona ok 15-20 cm)
- 1 puszka kukurydzy
- 2 jabłka
- 1-2 marchwie
- sok z cytryny Ok. 1 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- zielony koperek
Wykonanie:
Por oczyścić, pokroić na drobne krążki i umieścić na sitku a następnie go przelać wrzątkiem. Odcisnąć por i przełożyć do miski. Jabłka i marchew obrać ze skórki i przetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Kukurydzę odsączyć na sicie i dodać do miski. Do warzyw dodać olej, sok z cytryny, sól i cukier do smaku. Całość przyprószyć zielonym koperkiem. Smacznego !