Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi

Pomysł na tą surówkę zrodził się niejako, że samoistnie. A mianowicie kupiłam kapustę pekińską w promocji , zajrzałam do lodówki, że przydałoby się coś do kotletów schabowych na obiad. I tak oto powstała ta surówka. Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 duże marchwie
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek lub olej
  • szczypta cukru

Wykonanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( ja pokroiłam na długie wstążki specjalnym skrobakiem do warzyw. Kapustę umyć, obrać z zbędnych i uszkodzonych części, drobno pokroić i wraz z drobno pokrojoną cebulą i startym na grubych oczkach ogórkiem kiszonym wymieszać w salaterce. Wymieszać w kubku majonez, musztardę, oliwę ( 1-2 łyżki), sok z cytryny, szczyptę cukru i tym polać warzywa. Dodać sól i pieprz do smaku. Przełożyć całość na chwilę do lodówki by składniki surówki się ,, przegryzły” i gotowe. można stosować do dań obiadowych lub jako smaczny dodatek do kanapek np z żółtym serem, kiełbasą. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx