Pomysł na tą surówkę zrodził się niejako, że samoistnie. A mianowicie kupiłam kapustę pekińską w promocji , zajrzałam do lodówki, że przydałoby się coś do kotletów schabowych na obiad. I tak oto powstała ta surówka. Polecam!
- Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 2 duże marchwie
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek lub olej
- szczypta cukru
Wykonanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( ja pokroiłam na długie wstążki specjalnym skrobakiem do warzyw. Kapustę umyć, obrać z zbędnych i uszkodzonych części, drobno pokroić i wraz z drobno pokrojoną cebulą i startym na grubych oczkach ogórkiem kiszonym wymieszać w salaterce. Wymieszać w kubku majonez, musztardę, oliwę ( 1-2 łyżki), sok z cytryny, szczyptę cukru i tym polać warzywa. Dodać sól i pieprz do smaku. Przełożyć całość na chwilę do lodówki by składniki surówki się ,, przegryzły” i gotowe. można stosować do dań obiadowych lub jako smaczny dodatek do kanapek np z żółtym serem, kiełbasą. Smacznego!