Syrop i dżem wiśniowy

Syrop i dżem wiśniowy

Syrop i dżem wiśniowy

 

Lipiec to czas zbioru wiśni. Z jednego wiadra zebranych wiśni zrobiłam 7 butelek syropu i 7 słoików dżemu, który świetnie pasuje do lodów, deserów, naleśników, herbaty oraz na kanapki. Najwięcej czasu zajęło mi rwanie wiśni i ich pestkowanie, ale w efekcie mam zapasy na zimę.

 

  • Składniki:
  • 1 wiadro wiśni
  • sok z 3 cytryn
  • 2 kg cukru (można więcej wg uznania)
  • drylownica do wiśni
  • blender
  • miski
  • duży garnek z grubym dnem
  • słoje i butelki dobrze wyprażone w piekarniku
  • sito, lejek

 

Wykonanie:
Wiśnie obrać, umyć i osuszyć na sicie. Wydrylować pestki, same owoce przełożyć do garnka z grubym dnem i zblendować (uwaga pryska, dlatego na garnek nakładam folię z otworem na blender).
Ściągnąć folię i wyjąć blender. Do wiśniowego miąższu dodaję cukier i sok z cytryn. Dobrze wszystko wymieszam i zagotowuję ok. pół godz od zagotowania na małym ogniu. Następnie przez sito przelewam do lejka z podstawionymi butelkami syrop wiśniowy, a pozostający na sicie miąższ wkładam do garnka i zagotowuję jeszcze ok. 15 minut. Przekładam do słoików. Zarówno syrop jak i dżem pasteryzuję od zagotowania ok. 10 minut. Wykładam do góry dnem i studzę, a następnie przechowuję w chłodnym miejscu.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx