Syrop lawendowy

W tym roku mam piękną kwitnącą lawendę i z przepisu z internetu zrobiłam z niej syrop lawendowy, który:
-nadaje się jako dodatek do: herbaty, kawy i  lemoniad,
-może być polewą do: deserów, lodów, naleśników,
-łagodzi bóle brzucha, wspomaga układ trawienny, uspakaja , relaksuje , stosowany na ból głowy i pobudza apetyt.

  • Składniki:
  • 1 szkl. samych kwiatów lawendy
  • 3/4  kg  cukru
  • sok z 3 cytryn
  • 1 l wody

Wykonanie:

Do litra wody wsypujemy cukier i  wszystko gotujemy , potem dodajemy umyte kwiaty lawendy mieszamy, gotujemy ok. 10 min. a na końcu wlewamy sok z cytryn i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Odcedzamy przez sito, wlewamy do wyprażonych butelek i pasteryzujemy 10 minut. Przechowujemy w piwnicy, spiżarni lub w lodówce. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx