Syrop miętowo-truskawkowy

W ogródku kończą się truskawki, a mięta wyrosła duża jak krzaki. Podpatrzyłam pomysł z Internetu i zrobiłam syrop miętowo-truskawkowy na zimę . Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 kg truskawek
  • 3 pęczki mięty z gałązkami
  • 1 szkl. cukru
  • sok z 2 cytryn

Wykonanie:
Truskawki umyć i pozbyć się z nich szypułek. Miętę dokładnie wypłukać w wodzie. Do garnka włożyć truskawki i miętę , zasypać to cukrem i zalać wodą ( ok. 2,5l ). Parę minut gotować i odstawić na noc.  W następnym dniu odcedzić zawartość garnka, miętę wyrzucić, truskawki zjeść a do powstałego syropu dodać sok wyciśnięty z cytry. Dokładnie wymieszać i wlać do buteleczek lub słoików. Zakręcić i pasteryzować od zagotowania 10 min. Wystudzony syrop przełożyć do spiżarki lub piwnicy.  Zimową porą taki syrop rozrzedzony wodą lub wlany do herbaty umili nam zimne dni i przypomni lato. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx