Syrop przeciwgrypowy s. Teresy
Za oknem leje i wieje. Nie dajmy się zaatakować przeziębieniu i grypie! Zawczasu zróbmy naturalny syrop przeciwgrypowy siostry Teresy uodparniający nasz organizm. Również zwalczający wirusy i bakterie, które nas tak chętnie atakują w tym czasie grypowym. Syrop po zrobieniu trzymamy 1 tydzień w lodówce, by wszystkie jego naturalne składniki się połączyły, a potem systematycznie pijemy go po 2 łyżki raz dziennie.
- Składniki:
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-5 cytryn
- 1 szklanki miodu lipowego
- 1 szklanki letniej przegotowanej wody
- 7 cm świeżego korzenia imbiru
Wykonanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub kroimy na drobne cząstki. Cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok. Imbir obieramy ze skórki łyżeczką i kroimy w cienkie plastry. Miód łączymy z letnią przegotowaną wodą i dobrze wymieszamy. Zalewamy tym czosnek, sok z cytryn i imbir. Możemy całość jeszcze zblendować. Zamykamy najlepiej w naczyniu szklanym i odstawiamy na tydzień do lodówki. Potem otwieramy słoik, zawartość dobrze wymieszamy i codziennie pijmy ten syrop. Polecam!