Syrop z dzikiej róży i głogu

Zalety owoców dzikiej róży i głogu nie muszę nikomu wypisywać. Nadmienię tylko , że dla tych którzy dbają o serducho i odporność ten syrop dodany do letniej herbatki czy wody doda energii. Polecam, tym bardziej ,że z  końcem  września i początkiem  października można te cuda natury spotkać podczas jesiennych spacerów. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g owoców dzikiej róży
  • 2 garście owoców głogu
  • 500 g lub mniej cukru

Wykonanie:
Owoce umyć i pozbyć końcówek ( szypułek). Zagotować 1 l wody z cukrem. Wrzucić do wrzątku owoce i wyłączyć. Pozostawić do wystudzenia. Przez gęste sito lub gazę  przelać zawartość garnka i pozostałość na sicie ( nasiona, skórki) -przetrzeć. Przetarty mus wlać do garnka. Całość jeszcze raz zagotować do wrzenia i gorący syrop przelewać do wyparzonych buteleczek. Jeżeli syrop ma być na bieżące spożycie to po wystudzeniu przechowujemy w lodówce, a jeżeli ma być na zimę to proponuję krótko 5-10 min zapasteryzować i przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!

sok z dzikiej róży i głogu
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx