Syrop z mniszka i pokrzywy majowej

Maj to czas zbioru mniszka lekarskiego i młodziutkiej jędrnej pokrzywy. Zrobiłam z nich oto taki syrop. Piję 1 łyżkę syropu rozrzedzonego w 1 szkl. wody, raz dziennie dla odporności, zmniejszenia cukru w organizmie i poprawy krążenia. Polecam!

  • Składniki:
  • ok. 1 /2 kg samych kwiatów ( łepków ) mniszka lekarskiego
  • 2 garście młodych pokrzyw
  • 1 cytryna
  • 1 kg cukru

Wykonanie:
Zerwać same łepki z kwiatów mniszka lekarskiego i młode pokrzywy. Łepki wyłożyć na białe płótno, żeby pozbyć się ewentualnych robaczków. Pokrzywę opłukać w zimnej wodzie . Oczyszczone kwiaty mniszka i opłukane pokrzywy przełożyć do dużego garnka dodać wyszorowaną cytrynę pokrojoną na ćwiartki i całość zalać wodą. Gotować 25 minut, wyłączyć i odstawić aby całe dobro wypłynęło z roślin na 24 godz. Po tym czasie. Przygotować drugi garnek, nad nim ułożyć sito i wyłożyć na nie gazę. Przekładać łyżką  cedzakową rośliny, co jakiś czas zawijać gazę w sakiewkę  i ją wyciskać. Sok spływa do garnka a zawartość gazy odstawiam na bok ( po rozcieńczeniu przyda mi się jako nawóz do podlewania roślin).
Po wyciśnięciu z roślin całego soku , dodaję ok. 1 kg cukru, mieszam i gotuję ok. 2 godzin. Gorący syrop przelewam do wyparzonych butelek i przykrywam kocem ( sucha pasteryzacja). Wystudzony syrop przechowuję w lodówce lub przenoszę i przechowuję w chłodnym miejscu. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx