Szarlotka domowa
Szarlotka domowa, dlatego że środek jej wypełniają jabłka prażone domowym sposobem i zamknięte w słoiku jesienią są wykorzystane między innymi do tego przepisu.
- Składniki na ciasto kruche:
- kostka masła schłodzonego w lodówce
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Składniki na nadzienie:
- słoik jabłek prażonych domowej roboty (Przepis na prażone jabłka), a jeżeli nie masz to może być kupny
- 4 żółtka
- 1 kisiel cytrynowy
- 8 łyżek cukru
- szczypta cynamonu (dla tych, którzy go lubią)
- Składniki masy białkowa na wierzch:
- 4 białka
- ok. 5 łyżek cukru (łasuchy mogą dać do 8 łyżek cukru)
Wykonanie ciasta kruchego:
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier waniliowy, śmietanę zakwaszoną i ścieramy na tarce o dużych oczkach schłodzone masło. Szybko zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy do zamrażalki. Pozostałym ciastem wykładamy blachę, którą uprzednio natłuściliśmy i posypaliśmy bułką tartą. Widelcem musimy ponakuwać ciasto i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na 15 minut.
Wykonanie nadzienia:
Zawartość słoika mieszamy z kisielem suchym (proszek), 4 żółtkami, cukrem i szczyptą cynamonu. Masę nakładamy na podpieczone ciasto, wyrównując jego powierzchnię.
Wykonanie masy białkowej:
Ubijamy białka ze szczyptą soli a potem dalej ubijamy dodając do niej stopniowo cukier. Masę nakładamy na ciasto z masą jabłkową.
Z zamrażalnika wyciągamy 1/3 ciasta, które ścieramy na całej powierzchni masy białkowej. Tak przygotowaną szarlotkę pieczemy w 180 stopniach C ok. pół godziny.
Smacznego🙂