Szarlotka domowa

Szarlotka domowa

Szarlotka domowa

 

Szarlotka domowa, dlatego że środek jej wypełniają jabłka prażone domowym sposobem i zamknięte w słoiku jesienią są wykorzystane między innymi do tego przepisu.

 

  • Składniki na ciasto kruche:
  • kostka masła schłodzonego w lodówce
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • Składniki na nadzienie:
  • słoik jabłek prażonych domowej roboty (Przepis na prażone jabłka), a jeżeli nie masz to może być kupny
  • 4 żółtka
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta cynamonu (dla tych, którzy go lubią)

  • Składniki masy białkowa na wierzch:
  • 4 białka
  • ok. 5 łyżek cukru (łasuchy mogą dać do 8 łyżek cukru)

 

Wykonanie ciasta kruchego:
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier waniliowy, śmietanę zakwaszoną i ścieramy na tarce o dużych oczkach schłodzone masło. Szybko zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy do zamrażalki. Pozostałym ciastem wykładamy blachę, którą uprzednio natłuściliśmy i posypaliśmy bułką tartą. Widelcem musimy ponakuwać ciasto i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na 15 minut.

 

Wykonanie nadzienia:
Zawartość słoika mieszamy z kisielem suchym (proszek), 4 żółtkami, cukrem i szczyptą cynamonu. Masę nakładamy na podpieczone ciasto, wyrównując jego powierzchnię.

 

Wykonanie masy białkowej:
Ubijamy białka ze szczyptą soli a potem dalej ubijamy dodając do niej stopniowo cukier. Masę nakładamy na ciasto z masą jabłkową.
Z zamrażalnika wyciągamy 1/3 ciasta, które ścieramy na całej powierzchni masy białkowej. Tak przygotowaną szarlotkę pieczemy w 180 stopniach C ok. pół godziny.
Smacznego🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx