Lubię jeść i piec szarlotki. Dzisiaj trafiło na przepis z bloga Gosi Promosi. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 3 szkl. maki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki śmietany
- Składniki dodatkowe:
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 l słój musu prażonych jabłek
- Składniki na bezę:
- 5 białek
- 1 szkl. cukru drobnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
W misce albo na stolnicy zagnieść ciasto . Podzielić je na 2/3 i 1/3 części. 1/3 zamrozić a 2/3 włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować blaszkę 23x33cm i wyłożyć ją 2/3 ciasta z lodówki( ja wałkuję przez jeszcze 1 nałożony papier do pieczenia małym wałeczkiem. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 10 minut. Podpieczony spód wyjąć i na niego równomiernie wysypać kaszkę manną. Na to nałożyć prażone jabłka. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier ciągle mieszając. Na końcu wkręcić mąkę ziemniaczaną. Tak ubitą pianę nałożyć na jabłkach. Wyjąć z zamrażarki ciasto ( była to 1/3 część). Zetrzeć na pianę lub palcami wkruszyć gdzie nie gdzie ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 40 min. -termoobieg. Pozostawić przy otwartych drzwiczkach do wystudzenia. Smacznego!