Zaglądam do lodówki a tam zamrożone białka, w kartonie jeszcze działkowe jabłka a w szafce paczka herbatników. Pomyślałam żeby to jakoś wykorzystać i tak powstała taka oto szarlotka. Ażeby jeszcze było ciekawiej dodałam do jabłek kupiony w Dino budyń o smaku gumy balonowej :). Wyszło o ciekawym smaku i chyba dobre, bo blacha tego ciasta była zjedzona przez 2 dni. Zróbcie, oceńcie smak .
- Składniki na ciasto białkowe:
- 7 białek
- 7 łyżek drobnego cukru
- 7 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na farsz:
- 6-7 jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1 budyń o smaku guma balonowa
- Dodatkowo:
- 1 paczka herbatników maślanych
Wykonanie ciasta:
Ubić na sztywno białka dodając stopniowo cukier a potem olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą. wylać na blachę i piec w 180 stopniach C 20 min. Ciasto wyłożyć na kratkę.
Wykonanie masy:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do garnka i dodać do nich cukier i podlać odrobiną wody. dusić pod przykryciem ok 15 min, po czym dodać suchy budyń rozrobiony w 100 ml wody i ciągle mieszając zagotować. Gorącą masę jabłkową wlać na upieczone ciasto białkowe.
Herbatniki rozdrobić w blenderze i posypać równomiernie wierzch ciasta. Smacznego!