Szarlotka siostry Anieli

Zrobiłam go wg przepisu siostry, ponieważ miałam 7 białek zamrożonych w słoiku w lodówce , a one przydały się jak znalazł do wykonania piany do tej szarlotki. Wyszedł pyszny placek, który był zjedzony w dwa dni, tak wszystkim smakował. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 25 dag margaryny ( ja dałam masło)
  • 5 całych jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na pianę:
  • 7 białek rozmrożonych lub surowych
  • 1 szkl. cukru pudru ( ja dałam 3/4 szkl.)
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik jabłek prażonych
  • 1 galaretka owocowa
  • 1 słoik dżemu morelowego

Wykonanie ciasta:
Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodawać stopniowo po 1 żółtku ciągle ubijając. Następnie przesiać do osobnej miski  mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać partiami do robota. Osobno ubić 5 białek ze szczyptą soli. Wyłączyć robot i do ciasta za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki wmieszać białka delikatnie z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Surową  1 część ciasta wlać na blachę.
Jabłka prażone podgrzać, wsypać do nich  galaretkę w proszku, wymieszać i gorące wkładać na 1 część surowego ciasta. Przykryć to wszystko 2 częścią ciasta i włożyć do nagrzanego piekarnika , dół, górą do 180 stopni C na ok. 40 min. ( do suchego patyka). Tymczasem ubić ze szczyptą soli rozmrożone białka na sztywno dodając do nich cukier puder stopniowo ubijając. Podpieczony placek wyjąć z piekarnika i posmarować go równomiernie dżemem morelowym. A następnie rozłożyć na to ubitą pianę z białek. Włożyć spowrotem do gorącego piekarnika 180 stopni C i podpiec ok. 20 min. Wyciągnąć na kratkę, wystudzić i można się delektować tak pysznym ciastem. Zaręczam , że na 1 kawałku to delektowanie się nie skończy. Smacznego!

szarlotka s. Anieli
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx