Szarlotka z plasterkowymi jabłkami

Szarlotka wykonana jest na cieście kruchym z jabłkami surowymi obranymi i pokrojonymi w cienkie plastry. Wierzch składa się z ciasta kruchego mocno zamrożonego i startego na tarce o grubych oczkach. Smaczna, rodzinna szarlotka na podwieczorek. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego własnej roboty( patrz przepis w lupce)
  • 190 g zimnego masła
  • 3 ugotowane na twardo jaja ( będą potrzebne tylko żółtka)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 50 g zimnego smalcu
  • Składniki dodatkowe:
  • 2,5 kg jabłek
  • garśc suszonej żurawiny
  • 4 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta

Wykonanie:
Ciasto:
Do miski przesiać mąki, cukry i sól. Wyłożyć wszystko na stolnicę i dodać przetarte przez sitko ugotowane żółtka, pokrojone masło i smalec. Wszystko siekać nożem. Dodać kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, a 1/3 ciasta zamrozić. Ciasto z blachą wstawić do lodówki. Tymczasem obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na cienkie plastry nożem lub robotem. Zasypać cukrem i dodać żurawinę przedtem przelaną wrzątkiem i odsączoną.  Wyjąć blachę z ciastem z lodówki i jej powierzchnię lekko oprószyć bułką tartą. Na to ponakładać farsz z jabłek i żurawiny. Całość przykryć równą warstwą startego na tarce o dużych oczkach, zamrożonego ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni C na 50 min. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

plasterkowana szarlotka z żurawiną
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx