Szarlotka wykonana jest na cieście kruchym z jabłkami surowymi obranymi i pokrojonymi w cienkie plastry. Wierzch składa się z ciasta kruchego mocno zamrożonego i startego na tarce o grubych oczkach. Smaczna, rodzinna szarlotka na podwieczorek. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego własnej roboty( patrz przepis w lupce)
- 190 g zimnego masła
- 3 ugotowane na twardo jaja ( będą potrzebne tylko żółtka)
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 50 g zimnego smalcu
- Składniki dodatkowe:
- 2,5 kg jabłek
- garśc suszonej żurawiny
- 4 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
- bułka tarta
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski przesiać mąki, cukry i sól. Wyłożyć wszystko na stolnicę i dodać przetarte przez sitko ugotowane żółtka, pokrojone masło i smalec. Wszystko siekać nożem. Dodać kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, a 1/3 ciasta zamrozić. Ciasto z blachą wstawić do lodówki. Tymczasem obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na cienkie plastry nożem lub robotem. Zasypać cukrem i dodać żurawinę przedtem przelaną wrzątkiem i odsączoną. Wyjąć blachę z ciastem z lodówki i jej powierzchnię lekko oprószyć bułką tartą. Na to ponakładać farsz z jabłek i żurawiny. Całość przykryć równą warstwą startego na tarce o dużych oczkach, zamrożonego ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni C na 50 min. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!