Szarlotka z rodzynkami siostry Anastazji

Na jesienne popołudnia proponuję szarlotkę z rodzynkami zwaną inaczej szarlotką bakaliową siostry Anastazji. Jest smaczna, łatwa w wykonaniu, a przy nadmiarze jabłek  na drzewach i straganach można z nich wyczarować smaczne ciasto. Polecam !

  • Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 30 dag margaryny
  • 2 żółtka surowe
  • 7 żółtek gotowanych
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • Składniki na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 25 dag bakalii: rodzynki, suszone ananasy, papaja
  • cukier do smaku

Wykonanie ciasta:
Margarynę utrzeć z cukrami, dodając stopniowo surowe żółtka i żółtka gotowane przetarte przez sito. Całość utrzeć do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę Ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując mąką, delikatnie wyrobić. Podzielić na 2 części.

Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Masło roztopić ,dodać jabłka, 2-3 łyżki wody  i poddusić pod przykryciem. Pod koniec dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Wsypać bakalie i bułkę tartą. Wymieszać i odstawić. Do formy wyłożonej papierem przełożyć jedną część ciasta. Rozprowadzić masę jabłkową. Z drugiej części ciasta uformować wałeczki i przykryć nimi wierzch ciasta lub zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach i posypać  nim wierzch.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  ok. 45 min. smacznego!

Przepraszam, za jakość wykonanego zdjęcia, ale tylko udało mi się sfotografować ostatni kawałek, bowiem poprzednie w błyskawicznym tempie znikały z talerzy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx