Są delikatne, kruchutkie i w smaku nieziemskie. Polecam!
- Składniki:
- 1 pierś z indyka ( ok 700g)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 2 łyżki musztardy Dijon lub francuskiej
- 1 mała śmietanka 30 % ( 200 ml)
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
- natka zielonej pietruszki lub koperek
Wykonanie:
Oczyszczoną z błon i umytą oraz osuszoną pierś z indyka pokroić na sznycle ( małe kotleciki). Obsmażyć je na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. Odłożyć na bok, a na tej samej patelni najpierw zeszklić cebulę pokrojoną w pół plasterki a następnie do niej dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę wszystko przesmażyć, dodać musztardę, wlac śmietanę, miód i wymieszać. Do całości włożyć obsmażone sznycle, podlać troszeczkę wodą i pod przykryciem całośc dusić do miękkości mięsa. Na koniec posypać solą, pieprzem do smaku i posypać natką pietruszki lub koperkiem drobno pokrojonym. Gotowe, można podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą, kluskami, makaronem- z czym chcecie. Do każdego zestawu dodać po 1 ogórku kiszonym lub korniszonie oczywiście własnej roboty. Smacznego!