Sznycle te są godne polecenia dzięki wspaniałej marynacie i grubej chrupiącej panierce. Polecam !
- Składniki:
- 1 kg fileta z indyka
- 2-3 jajka
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ostrego ketchupu
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej ( ostra)
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
- 2 szkl. drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
- 1 szkl. bułki tartej
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Filet umyć, odkroić błonki, osuszyć ręcznikiem papierowym .Pokroić go na ok 2 cm plastry. Każdy plaster delikatnie rozbić. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do niego roztrzepane jajka, sól, pieprz, ketchup, musztardę i majonez. Oprószyć tę marynatę mąką ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać. Plastry indyka włożyć do marynaty, panierować nią dokładnie z obu stron mięso a następnie włożyć do płatków kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą. Odłożyć jeden na drugim sznycle na co najmniej 2 godz. do lodówki. Potem smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia z każdej strony. Najsmaczniejsze są zaraz po przygotowaniu. smacznego!