Sznycle z indyka

Sznycle te są godne polecenia dzięki wspaniałej marynacie i grubej chrupiącej panierce. Polecam !

  • Składniki:
  • 1 kg fileta z indyka
  • 2-3 jajka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej ( ostra)
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  • 2 szkl. drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 1 szkl. bułki tartej
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

Filet umyć, odkroić błonki, osuszyć ręcznikiem papierowym .Pokroić go na ok 2 cm plastry. Każdy plaster delikatnie rozbić. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do niego roztrzepane jajka, sól, pieprz, ketchup, musztardę i majonez. Oprószyć tę marynatę mąką ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać. Plastry indyka włożyć do marynaty, panierować  nią  dokładnie z obu stron  mięso a następnie włożyć do płatków kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą. Odłożyć jeden na drugim  sznycle na co najmniej 2 godz. do lodówki. Potem smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia z każdej strony. Najsmaczniejsze są zaraz po przygotowaniu. smacznego!

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx