Przepis podpatrzony z Internetu, troszeczkę przeze mnie zmodyfikowany. Polecam!
- Składniki:
- 3 mniejsze lub 2 większe awokado
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- sok z cytryny lub limonki
- szczypior
Wykonanie:
Awokado przekroić wzdłuż na pół i wyjąć pestkę. Miąższ drobno pokroić i za pomocą łyżki oddzielając go od skóry przełożyć do miski blendera. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokrojony dołożyć do blendera razem z całą zawartością puszki. Zblendować na pastę. Przełożyć do miseczki i do smaku polać sokiem z cytryny lub limonki, dodać świeżo mielony pieprz i sól. Po posmakowaniu kanapek obficie posypać drobno krojonym zielonym szczypiorkiem. można też tą pastą posmarować tortillę i dodać do niej na wierzch ulubione dodatki. Smacznego!