Szybki tort okolicznościowy
Jest to tort, na którego zrobienie poświęcisz niecałą godzinę. Spód biszkoptowy gotowy możesz kupić w piekarni lub markecie. Krem robi się szybko, a tort smakuje jak z cukierni.
- Składniki:
- 1 trzy warstwowy biszkopt do wyboru ciemny lub jasny
- 1 dżem np. z czarnej porzeczki
- dekoracje do tortu np. beziki, cukrowe ozdoby, owoce wg uznania
- Na poncz:
- 1 mały kieliszek rumu lub spirytusu
- woda do rozcieńczenia ponczu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- Na krem:
- 1,5 kostki masła
- 15 dag cukru pudru
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 1 całe jajo
- 2 łyżki wrzącej wody
Wykonanie kremu:
Cukier puder ucieramy z jajkiem na puch. Dodajemy do niego stopniowo miękkie masło i kakao, a na końcu ucierania 2 łyżki wrzącej wody, dokładnie ucieramy krem.
Osobno w miseczce ucieramy poncz: z wody, rumu i cukru waniliowego. Tym ponczem nasączamy warstwy blatów biszkoptowych.
Składanie tortu:
– Na pierwszy nasączony ponczem blat kładziemy dżem porzeczkowy i równo go rozsmarowujemy. Przykrywamy 2 blatem.
– Na drugi nasączony blat ponczem nakładamy połowę kremu i przykrywamy 3 blatem biszkoptu.
– Na trzeci blat nasączony ponczem nakładamy resztę kremu i dekorujemy ozdobami wg uznania. Tak przygotowany tort wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
Smacznego 🙂