Szynka pieczona

Szynka pieczona

Szynka pieczona

 

Szynka pieczona – przepis. Zapraszam na smaczną szynkę pieczoną w piekarniku, która może być daniem obiadowym, kolacyjnym lub pokrojona w cienkie plastry przyda się na kanapki do pracy.

 

  • Składniki:
  • 1 szynka surowa-mięso
    Na marynatę:
  • po 1 łyżce: oregano suszonego, papryki słodkiej suszonej, pieprzu świeżo mielonego, majeranku suszonego
  • roztartego w dłoniach, tymianku suszonego
  • sól do smaku ok. 1 łyżki
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • 1/2 litra wody lub soku jabłkowego do polania mięsa

 

Wykonanie:
Szynkę umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Przygotować marynatę tzn wymieszać ze sobą podane suche składniki. dobrze natrzeć tym mięso i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Przełożyć do brytfanny, polać sokiem jabłkowym lub wodą i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni C ok. 2 godziny (szynka o wadze 1 kg). Jeżeli waga mięsa jest większa to czas pieczenia też zwiększamy. W połowie pieczenia odwracamy szynkę w brytfannie i polewamy wytworzonym sosem. Już nie przykrywamy. Ma się ładnie zrumienić. Szynka o wspaniałym smaku i aromacie dzięki ziołom.

Polecam, smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx