Tarta twarogowa

Dietetyczna, smaczna i łatwa do zrobienia. Polecam!

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • Składniki na masę twarogową:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 4 jaja+ białko z ciasta
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 suchy budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać do miski dodać do niej żółtko, cukier puder i pokrojone cząstki zimnego masła. Zagnieść kulę i włożyć na 30 min do lodówki.
Wykonanie masy serowej:
Do miski miksera włożyć ser z wiaderka dodać sok z cytryny i ciągle ucierając dodać budyń oraz stopniowo po łyżce cukier i po jajku oraz jogurt.

Formę na tartę wysmarować leciutko masłem i ciastem ją wyściełać tak by jej dno i boki były przykryte. Dno ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 15 min. Po czym wyjąć i wlać masę serową. Ponownie wstawić do piekarnika zwiększając jego temperature do 200 stopni C na 15 minut, a potem zmniejszyć ją do 130 stopni C na 45 minut. Po upieczeniu trzymać jeszcze tartę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do jej wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem lub zrobić jasny lukier. Dla dbających o linię smaczna jest sama bez tego. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx