Koniec lata i początek jesieni to obfitość w lasach grzybów. Dzisiaj proponuję zrobić tartę z grzybami, która może być daniem obiadowym lub kolacyjnym. Polecam!
- Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g grzybów leśnych 1 cebula
- 120 ml śmietanki 30%
- 2 duże jaja
- 50 g sera żółtego tartego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
- tymianek
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Ciasto francuskie wraz z pergaminem wyłożyć na formę tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i podpiec je ok 15 minut. W tym czasie obrać grzyby, delikatnie je wypłukać i pokroić w plastry. Przełożyć na patelnię i na maśle przesmażyć z cebulką. Wyjąć podpieczone ciasto, wyrównać ewentualne wybrzuszenia widelcem. W salaterce rozmącić widelcem jajka ze śmietaną, dodać tarty ser, sól i pieprz wg uznania i szczyptę tymianku oraz sok z cytryny. Wymieszać to z podsmażonymi grzybami. całość wlać na podpieczoną tartę. Na wierzchu można jeszcze udekorować piórkami cebuli. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec pół godziny. Po wyjęciu podzielić na porcje. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. Smacznego!