Będąc w supermarkecie trafiłam na ciasto filo. Postanowiłam zrobić z niego trójkątne ciastka z nadzieniem serowym. Muszę przyznać , że cieniutkie płaty tego ciasta były dla mnie zaskoczeniem i kulinarnym wezwaniem. Po upieczeniu miałam wrażenie , że smak przypomina mi ciasto francuskie. Jeżeli spotkasz takie ciasto to polecam zrobić z niego takie oto wypieki.
- Składniki:
- 1 op. ciasta filo
- 1/2 kg twarogu półtłustego lub chudego
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 białko do smarowania ciastek
- cukier kryształ najlepiej gruby do ich posypania
- ok. 1/2 kostki rozpuszczonego masła do smarowania płatów surowego ciasta
Wykonanie:
Ostrożnie odwinąć z pergaminu zrolowane płaty ciasta. Nożyczkami kuchennymi każdy arkusz ciasta przeciąć na 5 równych pasów.
Twaróg połączyć z żółtkami i cukrem. Widelcem rozgnieść na farsz, którym będziemy nadziewać płaty ciasta filo.
Bierzemy jeden prostokątny ucięty płat ciasta i smarujemy go roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Na górze ( węższa część) układamy 1 łyżeczkę farszu twarogowego i wzdłuż wyciętego arkusza składamy trójkąt tak by warstwy jego tworzyły jedną całość. Zrobione trójkątne ciastko przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Całą czynność ze składaniem trójkątnych ciastek i ich smarowaniem masłem ponownie powtarzamy na pozostałych arkuszach ciasta filo. Mi wyszły 2 blachy piekarnika + 6 szt do upieczenia. Ciasteczka na blachach smaruję za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem i posypuję je grubym cukrem. Wkładam do ciepłego piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut. najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego!


