Truskawki, cytryna, mięta-napój

Na jednym z filmików z kuchnią z Azerbejdżanu gospodyni domowa wykonywała taki oto napój. A, że przez zaistniałą suszę na działce mam mnóstwo małych truskawek więc postanowiłam go zrobić i się tym przepisem z Wami kochani podzielić. Nie znałam dokładnie proporcji więc jak to się mówi, robimy na smak i własne wyczucie. Spróbujcie!

  • Składniki:
  • truskawki ( na próbę zrobiłam w litrowych dwóch butelkach)
  • garść świeżej mięty
  • 1 cytryna
  • 3/4 szkl. cukru
  •  troszeczkę wody do jego rozpuszczenia
  • wrząca woda do zalania wsadu w butelkach

Wykonanie:

Truskawki odszypułkować, przepłukać na sicie i włożyć do butelek ok 1/2 wysokości. Na to włożyć pokrojoną w plastry wyparzoną i wyszorowaną cytrynę i przepłukane gałązki świeżej mięty.
W rondelku rozpuścić cukier z małą ilością wody tak by powstał gęsty syrop cukrowy. Wlać go do butelek i zalać zawartość butelek wrzącą wodą. Zakręcić, przykryć kocem ( sucha pasteryzacja) i napój gotowy. Najlepszy jest już na drugi dzień kiedy smaki się przegryzą. Wlewamy do szklanek odrobinę napoju i zalewamy go zimną wodą mineralną lub wodą z lodem. Smacznego!

truskawki, cytryna, mięta
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx