Truskawki z miętą w soku własnym
A oto następna propozycja przetworów z truskawek. Sok lub kompot ze słoja do obiadu albo zdrowy napój orzeźwiający na gorące dni.
- Składniki:
- dowolna ilość truskawek
- kilka liści świeżej zdrowej mięty pieprzowej
- cukier do smaku
Wykonanie:
Truskawki umyć szybko w zimnej wodzie, odsączyć na sicie i odszypułkować. Wkładać do litrowych słoi wypełniając 3/4 ich wysokości. Do każdego słoja włożyć również umyte i odsączone liście mięty pieprzowej (3-4 szt. na słój). W garnku zagotować cukier z małą ilością wody (na 1 słój dałam 3 łyżki cukru i niecałe 2 szklanki wody). Powstałym syropem zalać truskawki w słojach i je zamknąć pokrywką twist. Słoje pasteryzować od zagotowania 15 minut. Wyjąć, postawić do góry dnem i wystudzić. Po czym wynieść te skarby zamknięte w słoikach w chłodne miejsce, a zimą można przypominać sobie smak truskawek z miętą. Smacznego!