Smaczne, wilgotne w letnie dni do kawki. Mało roboty a efekt- zobaczcie sami! Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 4 łyzki mąki ziemniaczanej
- 4 jaja
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki gęstej śmietany 18 %
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- Składniki na masę twarogową:
- 400 g zmielonego lub przeciśniętego przez praskę twarogu
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy do smaku
- Dodatkowo:
- owoce sezonowe( ja dałam borówki amerykańskie, maliny, truskawki)
- Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- sok z cytryny
Wykonanie ciasta:
Jaja ubić z cukrem do białości. Zmniejszając obroty robota stopniowo dodawać olej i śmietanę i aromat waniliowy. Osobno przesiać mąki i proszek do pieczenia. dodawać stopniowo składniki suche do mokrych. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wykonanie masy twarogowej:
Składniki masy wymieszać ze sobą. Włożyć do rękawa piekarniczego z końcówką gwiazdki i wycisnąć w kilku miejscach na cieście.
Owoce przepłukać, obrac i ułożyć na cieście. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec ok. 55 min ( do suchego patyczka). Wyłożyć na kratce i polukrować lukrem cytrynowym robiąc na cieście esy floresy.
Lukier ( wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny tak by był gęsty lukier). Smacznego!