Wątróbka drobiowa z ziemniakami, kiszoną kapustą, zapiekana z cebulką i jabłkiem
- Składniki:
- ziemniaki po 3 szt na osobę
- wątróbka drobiowa ok. pół kg
- 1 duża cebula
- 1 jabłko
- mąka do obtoczenia wątróbki
- olej
- sól i pieprz
- 1 łyżka majeranku
- kapusta kiszona z czosnkiem (Przepis na kiszoną kapustę)
Wykonanie:
Obrać ziemniaki, umyć i ugotować z 1 łyżką soli. Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, przełożyć na papierowy ręcznik, osuszyć i włożyć do foliowego worka z 2 łyżkami mąki. Worek na końcu skręcić i potrząsać nim dokładnie aż mąka przylegnie do wątróbki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w pół plastry i tarte jabłko na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć do zeszklenia cebuli. Przełożyć na talerz. Dolać tłuszcz i na rozgrzaną patelnię kłaść wątróbkę. Przykryć pokrywką, bo pryska. Po chwili przekręcić wątróbkę na drugą stronę i przesmażyć. Do przesmażonej wątróbki przełożyć przesmażoną cebulkę i jabłko. Chwilę podgrzać. Przełożyć na talerz, dodać ziemniaki i kiszoną kapustę domowej roboty. Posypać koperkiem zielonym lub natką pietruszki.
Smacznego 🙂