Przepis od Kulinarnej Wioli. troszeczkę go zmodyfikowałam poprzez dodanie mąki, bowiem wg mnie lepiej kotlety się ,,wiązały” z resztą składników. Kotlety wyszły pyszne. Cała 4-5 osobowa rodzina się nimi naje. Tylko uważać podczas smażenia żeby nie zostać opryskanym przez gorący tłuszcz. Ja mam specjalną pokrywkę – siatkę na te okazje smażenia wątróbek! Polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 /4 papryki czerwonej
- 2 pieczarki
- 5-6 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki ja dałam pieprz cayenne
- olej do smażenia
- 1 łyżka majeranku
- 2 jaja
- 1 łyżka mąki pszennej ( dodaj jak widzisz, że kotlety słabo się wiążą)
Wykonanie:
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i zamoczyć powtórnie na ok 15 min, potem odcedzić na sicie i posiekać nożem na mniejsze kawałki. Do nich dodać pokrojoną na drobno: cebulę, pieczarki i paprykę czerwoną. Dodać resztę składników, wbij całe jaja i wymieszaj. Rozgrzej olej i łyżką kładź kotleciki smażąc je dwustronnie do zarumienienia. Odstaw na ręcznik papierowy. Można podawać na obiad lub obiado- kolację z gotowanymi ziemniakami, makaronem, kaszą , ryżem czy podgryzać z chrupkim pieczywem. Smaczne są tez na bagietce czy bułce. Smacznego!