Pasztet można stosować do pieczywa lub jeść samodzielnie polany np. ketchupem. Można też zjeść go na obiad dodając ugotowane ziemniaki, kluski, kasze, makaron, ryż i polany dowolnym sosem. Polecam!
- Składniki:
- 1 szkl. dowolnej suchej soczewicy ( ja miałam czarną)
- 2 bataty średniej wielkości
- ok. pół szkl. zmielonych płatków owsianych( troszeczkę odłożyć do posypania wierzchu pasztetu)
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- przyprawy do smaku: papryka w proszku słodka i ostra, chili, kolendra
- sól i pieprz
- garstka zmielonych suszonych grzybów leśnych
- natka pietruszki ( ja miałam suszoną)
Wykonanie dzielę na 2 etapy.
1 etap:
Bataty obieram , kroję na cienkie plastry i umieszczam na papierze do pieczenia. Piekę na blasze piekarnika w temp. 220 stopni C ok.30-40 min. Wystudzić, przełożyć do blendera.
Soczewicę płuczę, potem zalewam woda i gotuję do jej miękkości ok 45 min. Wody powinno być ok. 3 szklanek na 1 szklankę soczewicy. Nie solić wody !!!
2 etap:
Do blendera dodać odsączoną soczewicę, zmielone płatki, olej, sos sojowy, susz grzybowy i natkę pietruszki. Zblendować na pastę, dodać do smaku sól, pieprz i przyprawy. Przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki i piec w piekarniku w 200 stopniach C ok. 45 minut. Wierzch pasztetu posypać odłożonymi mielonymi płatkami owsianymi.