Wegetariański pasztet z batatem i grzybami suszonymi

Pasztet można stosować do pieczywa lub jeść samodzielnie polany np. ketchupem. Można też zjeść go na obiad dodając ugotowane ziemniaki, kluski, kasze, makaron, ryż i polany dowolnym sosem. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 szkl.  dowolnej suchej soczewicy ( ja miałam czarną)
  • 2 bataty średniej wielkości
  • ok. pół szkl. zmielonych płatków owsianych( troszeczkę odłożyć do posypania wierzchu pasztetu)
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy do smaku: papryka w proszku słodka i ostra, chili, kolendra
  • sól i pieprz
  • garstka zmielonych suszonych grzybów leśnych
  • natka pietruszki ( ja miałam suszoną)

Wykonanie dzielę na 2 etapy.
1 etap:
Bataty obieram , kroję na cienkie plastry i umieszczam na papierze do pieczenia. Piekę na blasze piekarnika w temp. 220 stopni C ok.30-40 min. Wystudzić, przełożyć do blendera.
Soczewicę płuczę, potem zalewam woda i gotuję do jej miękkości ok 45 min. Wody powinno być ok. 3 szklanek na 1 szklankę soczewicy. Nie solić wody !!!
2 etap:
Do blendera dodać odsączoną soczewicę, zmielone płatki, olej, sos sojowy, susz grzybowy i natkę pietruszki. Zblendować na pastę, dodać do smaku sól, pieprz i przyprawy. Przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki i piec w piekarniku w 200 stopniach C ok. 45 minut. Wierzch pasztetu posypać odłożonymi mielonymi płatkami owsianymi.

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx