Wykwintna żurawina w słoje

W okresie zimowym dostaniemy w sklepach tańszą żurawinę surową. Można z niej zrobić oto taki rarytas, który pachnie pomarańczą, wiśniami, korzennymi przyprawami i jabłkiem. A jak smakuje? BOMBA DLA PODNIEBIENIA! Taka żurawina nadaje się do mięs, pasztetów, ryb, drobiu a nawet masy makowej w ciastach. Ja lubię kleks tej żurawiny wcinać na żółtym serze, czy plasterku wędliny. Posmakujecie jej i gwarantuję, że już sklepowa Wam nie będzie smakować tak jak ta, zrobiona domowym sposobem. Polecam, zróbcie na prezent dla bliskiej Waszemu sercu osoby i dla Was samych. Z podanej ilości wychodzą 3-4  małe słoiki widoczne na foto.

  • Składniki:
  • 600 g surowej żurawiny
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 duże tarte jabłko najlepiej kwaskowe
  • sok z 1 pomarańczy
  • 25 ml wiśniówki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu lub chili

Wykonanie:
Do garnka wyciskamy sok z pomarańczy dodajemy cukier, przyprawy i gotujemy do rozpuszczenia cukru.   4/5 żurawiny wkładamy do garnka i dodajemy jabłko tarte bez skóry i gniazd nasiennych. Całość gotujemy ok. 35 min od czasu do czasu mieszając. Potem dodajemy wiśniówkę, resztę żurawiny, miód i delikatnie mieszając gotujemy krótko ażeby miód nie stracił swoich właściwości. Gorącą żurawinę przekładamy do wyprażonych słoików. Nie pasteryzujemy, wystarczy dobrze zakręcić i przekręcić słoiki do góry nogami. Smacznego !

wyśmienita żurawina na kanapce z serem
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx