Wykwintne schabowe

Przepis dla tych, którym znudziły się pospolite kotlety schabowe.Te są w warzywach poprzedzielanych sosem czosnkowym i ketchupem. Polecam, wypróbowałam podpowiedż siostry Faustyny i nie żałuję.

  • Składniki:
  • 1/2 kg schabu środkowego bez kości
  • 2 marchwie
  • 1 por mały
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki sosu czosnkowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso pokroić w plastry,rozbić jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem oraz skropić olejem i przełoży na pół godziny do lodówki. Potem je przesmażyć na złoto na patelni z obydwóch stron.
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a por umyć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Marchew przesmażyć na patelni, dodać sól, pieprz.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, włożyć kotlety,posmarować je ketchupem, na to dać warstwę pora, posmarować sosem czosnkowym. Na to marchew duszona. Piec w 170 stopniach C pod przykryciem, wyłączyć, zostawić odkryte w wyłączonym piekarniku żeby ,,doszły”. Podawać jako danie osobne lub w połączeniu z ziemniakami. Pyszne-smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx