Zakwas buraczany inny niż dotychczas

Robiłam wiele zakwasów buraczanych. Metodą prób i błędów jedne były po kilku dniach do wyrzucenia a inne prawie idealne na barszcz wigilijny. Ten tutaj to zakwas , który nazywam,, dojrzały, doświadczony”. Bowiem przyprawy do niego użyte są na dnie słoja, buraki surowe tarte kupione od rolnika ,całość jest zalana wodą ciepłą przegotowaną z solą niejodowaną i cukrem oraz dodanym sokiem prosto z własnych kiszonych ogórków. Wszystko dociska nie spodek a gruby plaster selera oczyszczonego i z wykrawaną skórką. Tak przygotowany zakwas codziennie raz mieszam drewnianą łyżką i trzymam w cieple przez 7 dni. Potem go zlewam do butelek i przechowuję w lodówce. Znakomity na wspomniany barszczyk i do picia ku nabrania odporności. Z  buraczków po zakwasie można zrobić wspaniały bigos ( patrz przepis w lupce( BIGOS Z BURAKÓW KISZONYCH Z ZAKWASU). Polecam!

  • Składniki na zakwas w dużym słoju:
  • 1 kg buraków
  • 1 plaster duży selera ( jeżeli nie masz użyj pajdę razowego chleba)
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • pół główki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • 5 szkl. wody
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli niejodowanej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • pół kubka soku z kiszonych ogórków

Wykonanie:

Buraki umyć, obrać ze skórki i przetrzeć na maszynie z tarką o grubych oczkach. Wszystkie przyprawy, czosnek i chrzan  obrany i pokrojony  kładziemy na dno wyparzonego słoja. Na to tarte buraki surowe.
Osobno zagotowujemy wodę z solą i cukrem. Jeszcze ciepłą zalewamy buraki. Dolewamy też sok z ogórków kiszonych ( może być też z innej kiszonki).Całość przyciskamy plastrem selera. Można zamknąć słój lub przykryć gazą z recepturką. Trzymać w ciepłym miejscu. Codziennie odkładam plaster selera na bok i delikatnie mieszam zakwas uważając by przyprawy nie wypłynęły na wierzch. Zbieram tworzącą się pianę. Przykrywam i dociskam plastrem selera, zamykam i tak postępuję przez 7 . Potem zakwas zlewam do butelek i przechowuję w lodówce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx