Robiłam wiele zakwasów buraczanych. Metodą prób i błędów jedne były po kilku dniach do wyrzucenia a inne prawie idealne na barszcz wigilijny. Ten tutaj to zakwas , który nazywam,, dojrzały, doświadczony”. Bowiem przyprawy do niego użyte są na dnie słoja, buraki surowe tarte kupione od rolnika ,całość jest zalana wodą ciepłą przegotowaną z solą niejodowaną i cukrem oraz dodanym sokiem prosto z własnych kiszonych ogórków. Wszystko dociska nie spodek a gruby plaster selera oczyszczonego i z wykrawaną skórką. Tak przygotowany zakwas codziennie raz mieszam drewnianą łyżką i trzymam w cieple przez 7 dni. Potem go zlewam do butelek i przechowuję w lodówce. Znakomity na wspomniany barszczyk i do picia ku nabrania odporności. Z buraczków po zakwasie można zrobić wspaniały bigos ( patrz przepis w lupce( BIGOS Z BURAKÓW KISZONYCH Z ZAKWASU). Polecam!
- Składniki na zakwas w dużym słoju:
- 1 kg buraków
- 1 plaster duży selera ( jeżeli nie masz użyj pajdę razowego chleba)
- 6 liści laurowych
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- pół główki czosnku
- kawałek chrzanu
- 5 szkl. wody
- pół łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli niejodowanej
- 1,5 łyżeczki cukru
- pół kubka soku z kiszonych ogórków
Wykonanie:
Buraki umyć, obrać ze skórki i przetrzeć na maszynie z tarką o grubych oczkach. Wszystkie przyprawy, czosnek i chrzan obrany i pokrojony kładziemy na dno wyparzonego słoja. Na to tarte buraki surowe.
Osobno zagotowujemy wodę z solą i cukrem. Jeszcze ciepłą zalewamy buraki. Dolewamy też sok z ogórków kiszonych ( może być też z innej kiszonki).Całość przyciskamy plastrem selera. Można zamknąć słój lub przykryć gazą z recepturką. Trzymać w ciepłym miejscu. Codziennie odkładam plaster selera na bok i delikatnie mieszam zakwas uważając by przyprawy nie wypłynęły na wierzch. Zbieram tworzącą się pianę. Przykrywam i dociskam plastrem selera, zamykam i tak postępuję przez 7 . Potem zakwas zlewam do butelek i przechowuję w lodówce. Smacznego!