Zakwas buraczany M. Gessler

Zakwas buraczany robię tydzień przed świętami, a później zlewam z niego zawartość i wykorzystuję do barszczu czerwonego a resztę piję jako sok. Z pozostałych po odlaniu buraków robię pyszny bigos buraczany ( przepis zamieszczony w blogu). Z podanych ilości wyszły mi 4 buteleczki po bobo-fruit. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg buraków surowych
  • 5 szkl. wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1  łyżeczka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kromka razowego chleba na zakwasie
  • 1 łyżeczka kminku

Wykonanie:

Wodę z cukrem i solą zagotować i ostudzić. Buraki i czosnek obrać i przetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie plasterki. do kamiennego garnka lub dużego słoja wkładać warstwami część buraków, liście, kminek, ziele angielskie,czosnek, plaster razowca,na wierzch resztę buraków.Zalać ostudzoną wodą i obciążyć talerzykiem ze słojem. Przykryć całość gazą i trzymać w temperaturze pokojowej przez 5 dni. Przecedzić sok do butelek i można go trzymać przez 2 tygodnie w lodówce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx