Smaczna zapiekanka, która w smaku przypomina pizzę wegetariańską pełną smacznych warzyw. Polecam!
- Składniki:
- 120 g cebuli
- 60 g marchwi
- 2 papryki
- 1 kg cukinii
- sól i pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 30 ml oleju
- 120 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta przyprawy gyros lub innej ulubionej
- tarty żółty ser ok.200g
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Paprykę umyć, pozbawić nasion i drobno pokroić. Marchew obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. cukinię obrać, wydrążyć łyżeczką środek i pokroić w cienkie plastry, które należy posolić i odstawić na bok. Cukinia puści sok, który musimy odlać, a ją odcisnąć na sicie. Na patelni rozgrzać olej i na nim zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchew i paprykę. Wszystko podsmażyć i potem dodać cukinię. Chwileczkę jeszcze razem wszystko podsmażamy do miękkości warzyw. Wyłączamy, dodajemy szczyptę przyprawy, sól i pieprz do smaku. Wyłączamy i przekładamy na blaszkę: 40x 35 cm. Zawartość patelni przekładamy na blaszkę i wyrównujemy powierzchnię.
Osobno w misce robimy ciasto: jajka rozkłócone łączymy z mlekiem i olejem a następnie z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest podobne do naleśnikowego. Polewamy nim całą powierzchnię warzyw w blaszce . Na końcu obficie posypujemy zielonym koperkiem i tartym żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.25 min. zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło. można ją odgrzewać w piekarniku. ja kawałki zapiekanki moczę w ketchupie lub w sosie czosnkowym. Smacznego!