Zapiekanka cukiniowa

Smaczna zapiekanka, która w smaku przypomina pizzę wegetariańską pełną smacznych warzyw. Polecam!

  • Składniki:
  • 120 g cebuli
  • 60 g marchwi
  • 2 papryki
  • 1 kg cukinii
  • sól i pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jaja
  • 300 ml mleka
  • 30 ml oleju
  • 120 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta przyprawy gyros lub innej ulubionej
  • tarty żółty ser ok.200g
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Paprykę umyć, pozbawić nasion i drobno pokroić. Marchew obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. cukinię obrać, wydrążyć łyżeczką środek i pokroić w cienkie plastry, które należy posolić i odstawić na bok. Cukinia puści sok, który musimy odlać, a ją odcisnąć na sicie. Na patelni rozgrzać olej  i na nim zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchew i paprykę. Wszystko podsmażyć i potem dodać cukinię. Chwileczkę jeszcze razem wszystko podsmażamy do miękkości warzyw. Wyłączamy, dodajemy szczyptę przyprawy, sól i pieprz do smaku. Wyłączamy i przekładamy na blaszkę: 40x 35 cm. Zawartość  patelni przekładamy na blaszkę i wyrównujemy powierzchnię.
Osobno w misce robimy ciasto: jajka rozkłócone łączymy z mlekiem i olejem a następnie z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest podobne do  naleśnikowego. Polewamy nim całą powierzchnię warzyw w blaszce . Na końcu obficie posypujemy zielonym koperkiem i tartym żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.25 min. zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło. można ją odgrzewać w piekarniku. ja kawałki zapiekanki moczę w ketchupie lub w sosie czosnkowym. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx