Przepis Jadzi Kwiek, która piecze ją zamiast dzwonić po pizzę. Upiekłam ją ,bo mam w ogródku botwinkę i chciałam sprawdzić jak smakuje w tej potrawie. Udało się uchwycić smak kurczaka, ciasta,sera i botwinki. Polecam, to danie szybkie, łatwe i pyszne.
- Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 25 dag piersi z kurczaka
- 10 dag sera feta
- spory pęczek botwinki z buraczkami
- cebula
- tymianek
- sól i pieprz do smaku
- jajko
- oliwa
- natka pietruszki
- ja jeszcze całość posypałam żółtym tartym serem
Wykonanie:
Filet po umyciu i osuszeniu pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie. Botwinkę oczyścić, umyć i pokroić razem z buraczkami na drobno.Cebulę obrać, posiekać i lekko zarumienić na oliwie. Na tą samą patelnię wsypać botwinkę, dodać tymianek,sól do smaku i całość smażyć ok 3 min. Jajko roztrzepać. Ciasto rozwinąć i z jego każdego boku odciąć pasek szerokości 1 cm. Brzegi ciasta posmarować jajkiem,przykleić odcięte paski i też posmarować je jajkiem. Włożyć na ciasto botwinkę z patelni, przesmażonego kurczaka, posypać fetą i żółtym tartym serem. Piec 200 stopni C ok. 25 minut.Podawać ciepłą, można dodatkowo posypać natką pietruszki drobno pokrojoną.