Do jej zrobienia zainspirował mnie przepis Joli. Wyszła bardzo smaczna i pożywna zapiekanka, która może być daniem obiadowym lub kolacyjnym. Zróbcie i spróbujcie, a nie pożałujecie!
- Składniki:
- 4 plastry kotleta schabowego ( gr. 1 cm)
- 5 marchewek
- 3 cebule
- 10 dag sera żółtego tartego
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Plastry schabu umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Cebule i marchew obrać i pokroić. Ja miałam marchew już tartą , którą miałam zamrożoną ,ale jeżeli masz surową to ją pokrój na plasterki a cebulę na pół talarki. Osuszone plastry mięsa lekko rozbić, natrzeć solą i pieprzem. Przygotować naczynie żaroodporne i na dno nałożyć połowę marchewki i cebulki. Na to nałożyć rozbite kotlety, przykryć pozostałą marchewką i cebulką. Posypać całość tartym żółtym serem. W kubku rozmieszać majonez z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Łyżką nałożyć na całość. wierzch naczynia przykryć folią aluminiową. Wstawić do chłodnego piekarnika i piec w temp. 180 stopni C około 1,5 godziny.